1 ekor ikan pari saiz sederhana
2 mangkuk santan
1 helai daun kunyit
½ sudu teh serbuk kunyit
Garam dan serbuk perasa secukup rasa
Sedikit minyak masak untuk menumis
Bahan kisar:
10 tangkai cili api
3 ulas bawang merah
Cara Penyediaan:
Panaskan minyak dan tumis bahan kisar hingga naik bau.
Masukkan santan, daunkunyit dan serbuk kunyit. Kacau rata.
Masukkan ikan pari, kacau perlahan dan didihkan hingga pekat.
Masukkan garam dan serbuk perasa secukup rasa. Tutup api.
Sedia untuk dihidangkan.
Ikan Tenggiri Singgang
Bahan-bahan:
2 keping ikan tenggiri
1 labu bawang besar (dibelah enam)
4 ulas bawang merah (dibelah dua)
4 ulas bawang putih (dibelah dua)
1 inci halia (dihiris nipis)
1 inci kunyit hidup (dihiris nipis)
2 tangkai lada merah (dibelah dua)
2 tangkai lada hijau (dibelah dua)
10 ml perahan air asam jawa
Garam secukup rasa
500 ml air
Cara Penyediaan:
Masukkan air, bawang besar, bawang merah, bawang putih, halia dan kunyit hidup ke dalam periuk. Masak seketika sambil dikacau di atas api yang perlahan sehingga mendidih.
Apabila kuah sudah mula mendidih, masukkan pula ikan. Reneh sehingga ikan masak. Tutup api.
Sedia dihidangkan. Selamat mencuba.
Bahan-bahan:
2 keping ikan tenggiri
10 ulas bawang merah (dikisar)
4 ulas bawang putih (dikisar)
1 inci kunyit hidup (dikisar)
½ inci halia (dikisar)
2 gram serbuk lada hitam (dikisar)
6 helai daun pudina
1 tangkai daun kesum
2 biji tomato (dibelah 2)
1 tangkai ciii hijau
1 tangkai ciii merah
100 gram bunga kobis
1 batang kacang panjang (dipotong 1 cm)
125 ml perahan jus asam jawa
Garam dan gula secukup rasa
2 sudu cili kisar – tambah/kurangkan ikut pedas anda
Cara Penyediaan:
Campurkan bahan-bahan yang dikisar iaitu cili kisar, serai, dan halia bersama garam, gula dan perahan jus asam jawa.
Letakkan ikan di atas loyang di dalam periuk kukus. Kukus ikan tersebut sehingga masak.
Apabila ikan sudah masak, masukkan pula buah tomato bersama cili, bunga kubis dan kacang panjang.
Taburkan daun pudina dan daun kesum. Kukuskan lagi selama 5 minit sebelum dihidangkan.
Sedia dihidangkan. Selamat mencuba.
Bahan-bahan:
1 ekor ikan selar
5 ulas bawang merah – tumbuk hingga lumat
3 ulas bawang putih
Sedikit lada hitam
Sedikit air perahan asam jawa
1 ikat daun pegaga – bersihkan dan potong kecil
Cara penyediaan:
Bakar ikan selar dan ambil isinya sahaja. Gaulkan isi ikan tersebut bersama lada hitam.
Masukkan pula bawang merah dan sedikit perahan air asam jawa.
Gaul sehingga sebati. Kemudian masukkan daun pegaga.
Makan bersama nasi ketika masih panas.
Bahan-bahan:
Bahan A:
3 keping ikan tenggiri
Sedikit serbuk kunyit
Sedikit garam
Sedikit minyak masak untuk goreng ikan
Bahan B:
1 batang lobak putih – kikis kulitnya dan potong nipis
3 bawang merah – dihiris nipis
1 biji bawang besar – hiris bulat-bulat
1 tangkai cili merah - dihiris
1 inci halia muda – kikis kulitnya dan potong nipis
125 ml jus asam jawa
Garam, gula dan serbuk lada hitam (kasar) secukup rasa
Sedikit minyak masak
Cara Penyediaan:
Lumur ikan tenggiri bersama garam dan serbuk kunyit. Perap seketika.
Panaskan minyak dan goreng hingga masak kekuningan.
Panaskan minyak dalam kuali. Tumis bawang merah, cili merah dan halia hingga naik bau.
Masukkan lada hitam, garam, gula dan jus asam jawa. Kacau hingga rata dan biarkan mendidih.
Masukkan ikan tenggiri goreng, lobak putih dan bawang besar. Kacau hingga bawang besar layu. Tutup api.
Sedia dihidangkan. Selamat mencuba.
Resepi Ikan Haruan Kukus
-sesuai untuk wanita dalam pantang
Bahan-bahan:
500 gm ikan haruan
5gm kulat hitam (dihiris halus)
10 gm bawang putih (dihiris halus)
20gm halia (dihiris halus)
15 ml serbuk ada hitam
1 biji limau nipis (ambil jus sahaja)
Garam secukup rasa
Sedikit daun bawang dan daun ketumbar (dihiris)
Cara Penyediaan:
1. Kukus ikan haruan selama 20 minit.
2. Masukkan bawang putih, halia dan kulat hitam yarigtelah dihiris halus.
3. Masukkan pula sedikit air ke dalam kuali. Kemudian panaskan.
4. Tambahkan serbuk lada hitam dan garam secukup rasa.
5. Sebelum dihidangkan, taburkan daun bawang dan daun ketumbar.
Selamat mencuba
Resepi Tandoori Ikan
Bahan-bahan:
1 ekor ikan bawal (anggaran 1 kg) — Buang kepala dan ekor
6 ulas bawang putih
1 sudu teh jintan manis
½ sudu teh serbuk kunyit
Perahan jus dari sebiji lemon
4 sudu makan yogurt biasa
2 titik pewarna merah
Sedikit minyak sapi, buah pelaga dan serbuk cili
Cara penyediaan:
1. Kelar kedua-dua belah ikan, lumur keselurhan ikan dengan jus lemon, dan perap selama 10 minit.
2. Tumbuk jintan putih dan bawang putih. Satukan bahan yang telah ditumbuk dengan yoghurt, serbuk kunyit, garam dan pewarna.
3. Lumur ikan dengan bahan-bahan tadi dan perap lagi selama ½ jam.
4. Bakar atau salai ikan atas dapur arang. Lumur minyak sapi dan taburkan buah pelaga yang telah ditumbuk dan serbuk cili.
Bahan-bahan:
1 ekor ikan siakap sederhana besar
3 sudu besar sos tiram
2 susu besar sos cili
2 susu besar sos tomato
1 sudu gula
1 tangkai cili merah – dimayang halus
4 cm halia – dimayang halus
3 ulas bawang putih – dimayang
½ biji limau nipis
garam secukup rasa
Cara memasak:
Cuci ikan dan belah dua jangan sampai putus lumur garam dan gula.
Tuang ketiga-tiga sos tadi.
Masukkan ikan dalam pinggan tahan panas, tabur bahan yang dimayang tadi.
Kukus hingga masak anggaran selama 10 minit. Tabur hirisan daun sup tadi dan perah limau diatasnya.
Resepi Ikan Sumbat Walnut Bakar
Bahan-bahan:
1 ekor ikan siakap saiz besar, bersihkan dan lap dengan kain bersih atau tisu untuk keringkan
Bahan sumbat:
1 bawang besar, cincang halus atau tumbuk
1 ½ cawan walnut, tumbuk
1/3 cawan isi buah delima masak
1 sudu teh garam
¼ sudu teh serbuk lada
Bahan perisa:
½ sudu teh garam
¼ sudu teh serbuk lada
½ biji jus lemon
Cara penyediaan:
1. Lumur bahagian dalam dan luar ikan denagan garam dan serbuk lada.
2. Untuk bahan sumbat. Masukkan bawang besar di atas penapis dan tekan untuk buang jusnya. Masukkan bawang,walnut, delima, garam dan serbuk lada ke dalam sebuah mangkuk. Gaul rata. Rasa, tambah garam jika kurang masin mengikut citarasa.
3. Panaskan ketuhar 350F (180C).
4. Isikan bahan sumbat ke dalam ikan hingga penuh dan padat.
5. Semat pencucuk lidi pada ikan untuk mengelakkan bahan sumbat dari terkeluar.Letakkan ikan atas kertas bakar aluminium dan lumurkan ikan dengan jus lemon. Masukkan ke dalam ketuhar dan bakar selama 45 minit atau sehingga ikan menjadi keperangan dan masak.
6. Susun ikan yang telah masak di atas pinggan hidangan. Buangkan penyemat lidi dan hiaskan dengan hirisan lemon.
0 comments:
Post a Comment